0
Стоножки за футбол - изберете качеството

Стоножки за футбол - изберете качеството

Стоножки за футбол представляват вид футболни обувки, предназначени за изкуствени настилки. За тях е характерно да имат множество малки гумени бутони по долната част на ходилото. Именно тези бутони осигуряват много добро сцепление по време на игра и помагат на тези, които ги носят да запазят стабилността си докато тичат и ритат топката.

Въпреки че се използват предимно за игра върху изкуствена трева, са подходящи и за твърди естествени настилки. Този вид футболни обувки са предпочитани и масово използвани от професионални и любители футболисти.

Ако стоножките за футбол са вашия избор за обувки, в тази статия сме ви подготвили някои особености, с които трябва да се съобразите, за да изберете удобни, функционални и качествени стоножки за футбол. Подготвили сме ви и няколко съвета за това как да ги поддържате в оптимално състояние, за да можете да се радвате на удобствата им дълго време.

Стоножки за футбол – какво е важно при избора им

За да изберете възможно най-качествените стоножки за футбол, които да ви бъдат едновременно удобни, да са стабилни и издръжливи има няколко неща, с които трябва да внимавате при избора им.

Като за начало обърнете внимание на разположението и формата на бутоните, намиращи се от долната страна на подметката им. Различните модели имат различен брой и разположение на бутоните, което ги прави подходящи за различни спортни дейности – бягане, футбол, бързи промени на посоката на движение.

Когато избирате футболни стоножки за твърда настилка е важно да изберете такива с по-голям брой бутони, за да сте по стабилни по време на игра. Големият брой бутони допринасят и за по-доброто разпределение на теглото ви. Бутоните могат да са с различна форма, като освен класическите с форма на конус, можете да намерите и такива във формата на нож, които гарантират по-добра стабилност при бързи промени в посоката на движение.

Днешните модели футболни обувки разполагат и с различни технологии, помагащи на футболиста да владее по-добре цялостната игра. За тези, които искат да са по-бързи на футболното игрище е препоръчително да заложат на по-леки футболни обувки.

За централните нападатели пък се препоръчват обувки с технологии, които подобряват усещането на топката и владеенето ѝ. За защитниците се препоръчват такива с максимално сцепление, предоставящи голяма стабилност по време на игра.

Друг важен момент в изборът на правилните обувки за футбол е да изберете точния размер за вас. Например, ако избирате такива синтетични горни части, трябва да имате предвид, че за максимално удобство е нужно да изберете такива със стелка по-дълга 0,5 см от крака ви. Кожените бутонки пък могат да са със същата дължина като ходилото, защото с носенето се отпускат малко.

Как да се грижите и да поддържате футболните си обувки

За да запазите вида и функциите на обувките си за футбол възможно най-дълго време е необходимо да полагате усилия за поддръжката им.

Хубаво е да ги почиствате старателно след всяко носене и да не оставяте по тях залепнала кал или трева, защото биха им повлияли зле. Не ги оставяйте мокри в раницата или сака си след тренировка. Избягвайте и да ги сушите с горещ въздух или да ги оставяте на парното или силна слънчева светлина. Най-добре е да ги оставите да изсъхнат естествено в някоя стая.

Ако обувките ви за футбол са кожени е хубаво да поддържате кожата с подходящ крем, за да не се напуква и да запази здравия си вид. В случай че обувките разполагат със завинтени бутони, полезно би било да поддържате винтовете им, като ги намазвате с подходящ за целта продукт.

Със спазването на тези лесни стъпки можете успешно да запазите функциите, удобството и външния вид на обувките ви за футбол и да ги използвате за дълъг период от време.