0
Как се разширяват тесни обувки

Как се разширяват тесни обувки

„Ще отпуснат“ това е изречението, което често чуваме не само от консултанта в магазина, но и в ума си, когато мерим обувки, но горният номер е прекалено голям, а долният – пристяга леко. Минават седмица-две, но обувките все още ви убиват? Ето няколко хитрини, които може да ви помогнат в този случай, така че да започнете да носите новите си обувки с увереност и свобода.

Всички обувки ли могат да се разширят

За да може обувката да бъде разширена, поначало трябва нейният материал да е податлив на разтягане. Най-добре се повлияват на методите за разширяване на обувки тези, които са изработени от естествена кожа, в това число и велур, набук и естествен лак. Не е така обаче със синтетичните и еко варианти, които се разтягат много по-малко, ако са податливи на разширяване въобще.

Освен естеството на материала да позволява разтягането му, необходимо е и самата изработка да е подходяща за целта.

Методи за разширяване на тесни обувки

Най-лесният и същевременно най-ефективният метод е чрез използване на спрей за разширяване на обувки или т. нар. разширител за обувки. Такъв може да закупите и от онлайн магазина на Stemanelli.com, с което да допълните поръчката си на нов чифт мъжки или дамски обувки или боти.

Повечето такива спрейове работят на един и същи метод. Обувката се пръска отвътре и отвън на мястото, където стяга и след това се обува. Носи се известно време, за да може материалът да се разтегне така, че да приеме формата на крака на съответното място. Най-добре е да се носят чорапи, които също да са напръскани със спрея.

Предимство е, че спреят може да използвате за много чифтове обувки напред, поради което излиза доста евтино като вариант.

Друг метод е чрез използването на калъп за разширяване на обувки. На пазара се продават подобни пособия, които са предназначени да извършат работата, без да се налага вие да носите обувката. Някои от тях имат и накрайници за мазоли, както и такива за разтягане на височина. Ако калъпът е регулируем може да го поставите и да нагласите на желаната ширина, а след това да оставите обувката така за няколко часа или дори за цялата нощ, преди да го извадите от нея.

Традиционен метод е носенето на обувките с дебели чорапи за по няколко часа у дома. Използва се най-вече за нови елегантни обувки, когато предстои да бъдат носени дълги часове на специално официално събитие.

В заключение ще кажем, че разширяването като метод работи най-добре, когато чифтът наистина ви приляга, но на определено място се чувства неудобство. Не е подходящо да се използва като метод за уголемяване на номера, затова е най-добре винаги да поръчвате обувки с вашия размер.