0
Как се носят ортопедични стелки

Как се носят ортопедични стелки

Ако обмисляте дали е време да започнете да носите ортопедични стелки, то в тази статия ще намерите полезна информация относно този въпрос. Тези стелки имат за цел да подобрят комфорта на ходилото.

Те са познати сред медицинските лица с термина ортези, който произлиза от гръцкия език. Думата буквално се превежда изправен или приравнен. Именно така можем да обобщим целта за носене на ортопедични стелки.

При избора на подпомагащи средства, които избираме, за да коригираме структурните изменения на скелетната ни система, е важно да си набавим нужната информация. В следващите абзаци ще разгледаме два от най-често задаваните въпроси във връзка с ортопедичните стелки.

Колко дълго издържат ортопедичните стелки

Това е въпрос, който интересува много хора, които ежедневно носят ортопедични стелки. Това зависи от много фактори, сред които вида на стелката, натоварването и специфичните структурни изменения на използващият стелките.

Има някои признаци, които могат да ви насочат, че е време за смяна на стелките. На първо място това е усещането, което имате докато сте със стелките. Ако удобството и облекчението на болката вече не е толкова осезаеми, то трябва да обмислите закупуването на нов чифт ортопедични стелки.

Интензивността на вашата активност е също важен фактор за издръжливостта на стелките. Ако водите активен начин на живот и постоянно сте в движение, то със сигурност трябва да сменяте стелките си на чести периоди от време.

За кого са подходящи ортопедичните стелки

В повечето случаи носенето на ортопедични стелки се препоръчва от ортопед, но това не е задължително. Ако искате да подобрите комфорта на ходилата си и цялото тяло по време на дълго ходене може да закупите ортопедични стелки без да са ви предписани от лекар.

Разбира се, вие може да поемете инициативата за носене на ортопедични стелки в свои ръце. Това е даже препоръчително за хора, които работят дълги часове на крак. Този вид натоварване предизвиква отоци в ходилата и набиване на петите. Добавянето на ортопедични стелки може да облекчи тези състояния.

Носенето на подобен вид стелки е препоръчително за хора страдащи от диабет или артрит. Тези заболявания обхващат периферната нервна система, ставите и крайниците. Използването на ортопедични стелки може значително да подобри мобилността и комфорта на тези групи хора.

Ако вие имате определено структурно изменение и са ви предписани носенето на ортопедични стелки, то най-вероятно те трябва да се изработят по поръчка. Това е така, защото ефектът от носенето на стелките е по-голям ако те са изработени според спецификите на вашите ходила и проблема, който имат за цел да излекуват.