0
Как да поддържаме дамските обувки в добро състояние

Как да поддържаме дамските обувки в добро състояние

В днешната статия ще се опитаме да дадем на нашите читатели кратък сбор от най-важните правила и трикове за запазване на дамските обувки в добро състояние, независимо от времето, през което са били използвани. Те не изискват особено усилие, а полагане на редовна грижа, което ще ви се отблагодари с удължаване живота на обувките и съхраняване на отличния им вид за много по-дълго време.

Редувайте няколко чифта дамски обувки през седмицата

Има няколко принципни правила, които е важно да спазвате, независимо от вида на дамските обувки и това е едно от тях. Всички специалисти препоръчват да редувате най-малко два чифта, т. е. да носите обувките поне през ден. Така ще намалите амортизацията им и ще им осигурите време, в което да се възстановят от деня, през който са били интензивно носени. В този период обувката ще си „почине“ и ще ѝ дадете шанс да възвърне своята форма.

Колкото повече чифтове редувате в рамките на седмицата, толкова по-добре. Правилният подход е да имате конкретни варианти, които използвате само за работа, само за спорт, за излизане с приятели, делови срещи и други специфични обстоятелства.

Съхранявайте правилно дамските обувки, когато не ги носите

Ако в следващите няколко дни не се очаква да нахлузите обувките, е по-добре да ги приберете в кутията, която да разположите на подходящо място. Така ще ги запазите от натрупването на прах, който може да остане по фибрите на естествени меки материали за обувки като набук и велур.

Обувките като цяло мразят влагата и пряката слънчева светлина. Затова ви съветваме да ги съхранявате в пространства, в които влажността не е проблем, а слънчевите лъчи не ги огряват директно. Високата температура също не е приятел на обувката.

Почиствайте редовно обувките си, използвайки правилния метод

Най-големите грешки при поддръжката на дамските обувки са именно свързани с неглижирането на грижата за тяхната хигиена и чистота, както и прилагането на неподходящи методи за почистване.

Използвайте техники, които са съобразени с материалите на изработка. Ако искате да запазите естествената кожа в добро състояние, ви съветваме да не пускате кожените обувки в пералня. Нея може да използвате само при конкретни платнени модели и то при настройки за много фино пране (без центрофуга и на ниска температура).

Внимавайте с всякакви методи, разчитащи на подръчни домашни средства за пране на обувки. Най-добре е да използвате само специализирани продукти за конкретния материал (и цвят) обувка и аксесоари за изчеткването им.

Старайте се да почиствате замърсяванията и петната веднага след тяхната поява, защото тогава имате най-голям шанс с да се разделите с тях с по-щадящи средства.